Νέα Υόρκη, μίνι οδηγός επιβίωσης.

Statue of Liberty
Άγαλμα της Ελευθερίας

Νέα Υόρκη, μόνο το άκουσμα του προορισμού σου προκαλεί ένα δέος. Μεγάλο μήλο, μητρόπολη του κόσμου, ουρανοξύστες, Άγαλμα της Ελευθερίας, Μανχάταν, ‘Τα Φιλαράκια’,’Sex and the City’ και πάει λέγοντας. Δε γίνεται να μην δε σου έρθουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα στο μυαλό σκεπτόμενος την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!

Όλη η Νέα Υόρκη είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της. Με το που πατάς το πόδι σου ενθουσιάζεσαι από το πόσο τεράστια είναι τα πάντα, από τους δρόμους και κτίρια μέχρι τις μερίδες φαγητού. Μεγαλούπολη κυριολεκτικά! Επίσης πολλά μέρη σου θυμίζουν κάτι, κάπου τα έχεις ξαναδεί… πιθανότατα σε κάποια ταινία ή σειρά. Σου βγάζει μια οικειότητα και ένα φόβο ταυτόχρονα η πόλη αυτή. Θέλοντας και μη, ενθουσιάζεσαι σχεδόν με τα πάντα!

Αν σε πιάνει πανικός ή έξαψη στην ιδέα ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, διαβάζεις το κατάλληλο άρθρο. Παρακάτω θα βρεις τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεσαι για να προγραμματίσεις το ταξίδι σου, έναν μικρό οδηγό επιβίωσης.
Broadway times square
Στα φώτα του Broadway


ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών με πληθυσμό περίπου 8,000,000. Αποτελείται από πέντε δήμους το Κουήνς, το Μπρούκλιν, το Μανχάταν, το Μπρονξ και το Στέιτεν Άιλαντ.

  Συνήθως, λέγοντας Νέα Υόρκη οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας το Μανχάταν και όχι άδικα καθώς οι περισσότερες εικόνες που έχουμε είναι από εκεί. Το Μανχάταν είναι νησί στο κέντρο της Νέας Υόρκης και περιβάλλεται από τον ποταμό Χάντσον δυτικά, τον ποταμό Ιστ Ρίβερ ανατολικά και τον ποταμό Χάρλεμ βόρεια.
Empire State Building New York
Το Empire State Building όπως φαίνεται από το Top of the Rock.


ΠΡΙΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ

Τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστείτε για να ταξιδέψετε στη Νέα Υόρκη είναι διαβατήριο το οποίο θα έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την είσοδο σας στις ΗΠΑ και άδεια ESTA.Η ταξιδιωτική άδεια ESTA είναι πρόγραμμα απαλλαγής VISA. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και εγκρίνεται συνήθως εντός 48 ωρών, κοστίζει περίπου 15€ και η πληρωμή γίνεται on-line με κάρτα. Βασική προϋπόθεση πριν να κάνετε την αίτηση είναι να γνωρίζετε τη διεύθυνση του καταλύματος που θα μένετε καθώς θα πρέπει να το δηλώσετε στη φόρμα. Εδώ μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση για άδεια ESTA.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Υπάρχουν 3 αεροδρόμια που εξυπηρετούν την Νέα Υόρκη. Το Τζ.Φ. Κένεντυ(JFK) και το Λα Γκουάρντια(LGA) στη Νέα Υόρκη και το Νιούαρκ-Λυμπερτυ(EWR) στο Νιου Τζέρσεϊ. Μάλιστα το JFK είναι από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια παγκοσμίως οπότε προσέξτε το terminal από το οποίο ταξιδεύετε για να μην χαθείτε. Τα terminal συνδέονται μεταξύ τους με επίγειο σιδηρόδρομο.

Οι αλλοδαποί επισκέπτες θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο διαβατηρίων και κατόπιν από το τελωνείο για να πάρουν τη πολυπόθητη σφραγίδα στο διαβατήριο τους.

Για να κατέβετε στη πόλη μπορείτε να πάρετε το AirTrain και από εκεί το μετρό( με διαφορετικά εισιτήρια ή χρησιμοποιώντας τη Metro Card) ή επιλέξτε κάποια εταιρεία μεταφοράς. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε να πάρετε ταξί κάτι οποίο θα κοστίσει λίγο(έως πολύ) παραπάνω και θα είναι εφιαλτικό σε ώρες αιχμής.

Υπάρχουν πτήσεις από Ελλάδα με ενδιάμεσο άλλα και απευθείας από Αθήνα. Αν μένετε όμως βόρεια Ελλάδα θα σας πρότεινα να κοιτάξετε και πτήσεις που αναχωρούν από Κωνσταντινούπολη, μιας και ενδεχομένως να συμφέρει περισσότερο.
Times Square
Times Square


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μετακινηθείτε στη Νέα Υόρκη είναι σίγουρα το μετρό(Subway). Μπορείτε να εκδώσετε εισιτήριο μονής διαδρομής ή να προμηθευτείτε μια Metro Card αντί 1$ την οποία επαναφορτίζεται όσες φορές χρειαστεί. Μάλιστα, η χρέωση με τη Metro Card για μια διαδρομή είναι φθηνότερη από τα αντίστοιχα εισιτήρια. Εναλλακτικά μπορείτε να μετακινηθείτε και με λεωφορείο χρησιμοποιώντας και πάλι τη Metro Card ή με εισιτήριο το οποίο μπορείτε να βγάλετε και πάνω στο λεωφορείο έχοντας όμως το ακριβές αντίτιμο.

Η Metro Card εκδίδεται και επαναφορτίζεται από αυτόματους πωλητές στους σταθμούς του μετρό.

Σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις μια πόλη είναι περπατώντας την, απλά στη Νέα Υόρκη θα σας συμβούλευα να το ξανασκεφτείτε ή να το οργανώσετε. Όταν το επόμενο αξιοθέατο που θέλετε να δείτε βρίσκεται 2 τετράγωνα πιο κάτω, ετοιμαστείτε… για πολύ περπάτημα. Οπότε καλό θα ήταν να βάλετε τα άνετα σας παπουτσάκια και να ξεχυθείτε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, αλλά να εξαντλείτε όλα όσα θέλετε να δείτε σε μια περιοχή και μετά να μετακινηθείτε στην επόμενη.

Επίσης είναι δύσκολο να χαθείτε στους δρόμους του Μανχάταν( ιδιαίτερα στο Midtown Manhattan) καθώς η πόλη είναι αρκετά τετραγωνισμένη. Οι κάθετοι δρόμοι αποκαλούνται λεωφόροι ξεκινώντας από τη 1η έως την 12η, ενώ η αύξουσα αρίθμηση στους οριζόντιους δρόμους ξεκινάει από κάτω (Lower Manhattan) προς τα πάνω (Upper Manhattan).
Washington square nea yorkh
Στη Washington Square του Greenwich Village


ΔΙΑΜΟΝΗ

Σίγουρα τα περισσότερα αν όχι όλα τα αξιοθέατα που θέλετε να δείτε, αλλά και τα μέρη που θα θελήσετε να κινηθείτε βρίσκονται στο Μανχάταν. Οπότε καλύτερα να επιλέξετε ένα κατάλυμα εκεί. Το Μανχάταν χωρίζεται σε πολλές συνοικίες και όποια και να επιλέξετε θα σας βολέψει.Πιο οικονομικές ίσως συνοικίες είναι το Χάρλεμ και το Χελς Κίτσεν, ενώ δική μου προσωπικά αγαπημένη είναι το Γκρίνουιτς Βίλατζ.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να μείνετε στα πιο προσιτά, σε σχέση με το Μανχάταν, Μπρούκλιν ή Κουίνς. Σε αυτή τη περίπτωση όμως προσέξτε το κατάλυμα να βρίσκεται κοντά σε γραμμή μετρό που να ενώνεται απευθείας με το Μανχάταν(εδώ μιλάω ως παθούσα).

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

 Παντού και σχεδόν όλες οι συναλλαγές γίνονται με κάρτες. Το να πηγαίνετε στη Νέα Υόρκη χωρίς κάρτα είναι σαν να πηγαίνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα. Μάλιστα για κρατήσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας ζητήσουν πιστωτική, ενώ ακόμη και σε καντίνες μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα.
Central park new york
Για καφεδάκι στο Boathouse του Central Park

ΦΑΓΗΤΟ

Η Νέα Υόρκη είναι αδιαμφισβήτητα η Μέκκα των παγκοσμίων γεύσεων. Μπορείτε να βρείτε ότι λαχταράει η ψυχή σας, από Κινέζικο και Ινδικό μέχρι Βιετναμέζικο. Συμβουλή μου δοκιμάστε όσες περισσότερες γεύσεις μπορείτε. Μάλιστα, αν θέλετε να μη σας φύγει μια περιουσία εκμεταλλευτείτε το ότι μπορείτε να βρείτε τα πάντα σε μορφή fast food. Αν θέλετε να δείτε κι άλλες συμβουλές για το πώς να γλυτώσετε χρήματα στο ταξίδι σας δείτε εδώ.

Αν δειπνήσετε σε κάποιο εστιατόριο μην ξεχάσετε να αφήσετε tip για το σερβιτόρο όταν θα πληρώσετε τον λογαριασμό. Τα tips είναι άγραφος νόμος. Το ποσό που θα αφήσετε είναι υποκειμενικό αλλά ένας γενικός κανόνας είναι περίπου 15% του ποσού του λογαριασμού πριν τη φορολόγηση. Το ποσό που θα αφήσετε το συμπληρώνετε συνήθως ο ίδιος στο αντίγραφο του λογαριασμού που θα σας φέρουν.

ΨΩΝΙΑ

Γυναίκα ή άντρας δε γίνεται να μείνετε ασυγκίνητοι από τα τεράστια πολυκαταστήματα και τις εντυπωσιακές βιτρίνες. Victoria’s secret, Macy’s, Lord&Taylor ακόμη και στο Century 21 μη χάσετε την ευκαιρία να μπείτε και να ψωνίσετε. Καθώς αρκετές επώνυμες εταιρίες εδρεύουν στις ΗΠΑ, οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλότερες. Η Νέα Υόρκη πιστεύω είναι η χαρά του shopper!
Madison Square Garden Nea yorkh
7th Avenue και Madison Square Garden


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Και πάμε στο δια ταύτα γιατί αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φτάσατε μέχρι τη Nέα Υόρκη. Σίγουρα η λίστα με τα αξιοθέατα και τα μουσεία για να επισκεφτείτε είναι μακροσκελής. Και πιστέψτε με, όσο μένετε θα θέλετε να δείτε κι άλλα!

Ας ξεκινήσουμε από τα must see, κατά τη προσωπική, ταπεινή μου γνώμη.

Σίγουρα δεν πρέπει από το πρόγραμμα σας να λείπει μια βόλτα από το σύμβολο της πόλης, αν όχι όλης της Αμερικής. Mιλάω βέβαια για το Άγαλμα της Ελευθερίας. Οι κρουαζιέρες ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το Battery Park στο Lower Manhattan.

Το μάτι σας δεν θα χορταίνει να βλέπει ουρανοξύστες. Empire State Building, Chrysler Building, Trump Tower, One world Trade Center είναι σίγουρα τα πιο γνωστά. Και επειδή επιβάλετε να ανέβετε για να χαζέψετε τη θέα από ψηλά, θα σας πρότεινα να προτιμήσετε το Top of the Rock στο Rockefeller center ή το One World Observatory αντί του Empire State Building.
Central park nea yorkh
Κάνοντας βόλτα στο Cental Park


Κάτι ακόμα που δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα σας είναι η βόλτα στο Central Park. Καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του Μανχάταν(3,41km2 ) και είναι ενδεχομένως το πιο διάσημο πάρκο παγκοσμίως. Νομίζω ότι δεν υπάρχει ταινία γυρισμένη στη Νέα Υόρκη που να μην περιλαμβάνει λίγο Central Park. Να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να ξοδέψετε πάνω από μισή μέρα στο πάρκο, οπότε οργανώστε από πριν την επίσκεψη σας καλά και σκεφτείτε και την επιλογή του να νοικιάσετε ποδήλατο για να το γυρίσετε πιο γρήγορα και ξεκούραστα.

Brooklyn Bridge. Μην τη χαζέψετε μόνο από μακριά, αν και η θέα της από το Brooklyn Bridge Park είναι απλά εκπληκτική. Διασχίστε την από το Μπρούκλιν με κατεύθυνση προς Μανχάταν. Καθώς βαδίζετε στη γέφυρα θα ξεδιπλώνετε μπροστά σας το Lower Manhattan με τους ουρανοξύστες. Πιστέψτε με, θα είναι από τα πιο ωραίες εικόνες που θα έχετε από Νέα Υόρκη.
Brooklyn Bridge Nea Yorkh
Στη Blooklyn Bridge με φόντο το Skyline της Νέας Υόρκης.


Δε θα μπορούσα να παραλείψω την διάσημη Times Square με τις εντυπωσιακά φωτισμένες επιγραφές και το θρυλικό Broadway. Θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε την Times Square τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ καθώς, είναι εξίσου εντυπωσιακή. Επίσης, αν τα καταφέρετε παρακολουθήστε και παράσταση στο Broadway καθώς η εμπειρία είναι μοναδική.

ΜΟΥΣΕΙΑ.

 Αν είστε φαν των μουσείων σίγουρα έχετε μεγάλη γκάμα επιλογών. Σίγουρα βάλτε στη λίστα σας το εξαιρετικό Μουσείο Τέχνης MoMA και αν θέλετε και το αδερφάκι του MoMA1, το μουσείο Guggenheim και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ειδικά αν έχετε μαζί σας παιδιά.

Το Stawberry Fields στο Central Park προ τιμήν του John Lenhon, ο οποίος δολοφονήθηκε ακριβώς απέναντι.
Tip: κλείστε από πριν τα εισιτήρια σας για μουσεία, αξιοθέατα και θεάματα ώστε να αποφύγετε τις ουρές και να πετύχετε ενδεχομένως και καλύτερες τιμές σε κάποια.

Τέλος, επειδή όπως σας είπα όλη η πόλη είναι αξιοθέατο, βολτάρετε όσο αντέχετε σε 5η , 6η και 7η λεωφόρο, Greenwich Village, Soho,Tribeca, Harlem, χαζέψτε μαγαζιά, βιτρίνες και κτίρια, χαθείτε ανάμεσα στον κόσμο.

Γιατί όπως και να το κάνουμε για να ζήσεις μια πόλη πρέπει να χαθείς στον παλμό της!

Σίγουρα σε ένα άρθρο δε μπορείς να καλύψεις τη πόλη που δε κοιμάται ποτέ, πολύχρωμη, έντονη, υπερβολική, κινηματογραφική, τρομακτική και ταυτόχρονα υπέροχη. Πρέπει να τη ζήσεις!

Για να μην χάνεστε μπορείτε να κατεβάσετε τον google χάρτη σας εδώ και επίσης διαβάστε και όσα δεν πρέπει να χάσετε στη Νέα Υόρκη.

Μπορείς να διαβάσεις για περισσότερους παγκόσμιους προορισμούς στην κατηγορία Κόσμος του GreekVibes

Δεν υπάρχουν σχόλια: